Materiaalit


Pellava

Pellavan ominaisuudet

Pellava on kaunis ja eläväpintainen luonnonmateriaali. Pellavakangas on hengittävää, minkä vuoksi se tuntuu iholla ihanan viileältä kuumanakin kesäpäivänä. Hyvän lämmön- ja kosteudensiirtokyvyn vuoksi pellava kuivuu nopeasti. Pellava on myös lujaa, joten siitä valmistetut vaatteet kestävät hyvin käyttöä. Pellavakangas pehmenee pesussa muuttuen yhä miellyttävämmän tuntuiseksi.

Pellavan tuotanto

Pellava kasvaa karussakin ympäristössä, eikä vaadi keinokastelua. Pellava tarvitsee myös vähemmän lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kuin esimerkiksi puuvilla. Pellavasta valmistettu vaate kuluttaa valmistettaessa vain neljäsosan puuvillaisen vaatteen vaatimasta vesimäärästä. Koska pellavan tuotanto on työlästä, se on kallis materiaali.

HIMAn pellavan alkuperä

HIMAn pellavakankaat tulevat Liettuasta. Liettualla on pitkät perinteet pellavakankaiden tuotannossa. Vaikka viime aikoina itse pellavan kasvatus maassa on vähentynyt, sitä yhä kudotaan ja värjätään maassa. Liettuan tehtaalla osa kankaista kudotaan ja osa ostetaan raakakankaana kangasvalmistajan laatuvaatimukset täyttäviltä toimittajilta. Kaikki kankaat värjätään ja viimeistellään tehtaalla. Värjäysaineet eivät sisällä haitallisia aineita ja täyttävät kansainvälisen Öko-Tex 100 -standardin mukaiset tiukat vaatimukset. Pellavakankaiden materiaaleista noin 70 % on kasvatettu Venäjällä ja 30 % Ranskassa.

Ukrainan tilanteesta johtuen Liettuan tehdas on ilmoittanut lopettavansa pellavan ostamisen Venäjältä ja etsivänsä parhaillaan vaihtoehtoisia pellavantoimittajia. Päivitämme pellavan alkuperämaat, kun saamme asiasta lisätietoa.